Състояха се първите директни преговори между демократи и републиканци в САЩ

Лидерът на демократите Хари Рийд обяви, че разчита на споразумение още в понеделник преди отварянето на пазарите. Анализаторите обаче са скептични.

13.10.2013 | 12:36
Състояха се първите директни преговори между демократи и републиканци в САЩ

Проведоха се първите директни преговори между демократи и републиканци за приключване на политическата криза в САЩ.

Лидерът на демократите Хари Рийд обяви, че разчита на споразумение още в понеделник преди отварянето на пазарите. Анализаторите обаче са скептични спрямо неговото постигане. Ако това не стане до четвъртък, Вашингтон е изправен пред потенциална несъстоятелност.

Раговорите между Рийд и лидерът на републиканците там Мич Макконъл представляваха първата среща очи в очи между двамата от юли насам. Те излязоха доволни от срещата, след което Рийд проведе разговор и с американския президент Барак Обама в Белия дом.

Рийд обаче отново отхвърли плана, представен от републиканците, за увеличение на тавана на дълга само до 31 януари. Демократите имат мнозинство в Сената, но не могат да получат достатъчно подкрепа за издигане на свой законопроект за вдигане на тавана.

Дебатите относно бюджета се преместиха в Конгреса, след като републиканците не успяха да се споразумеят с Обама. Те отказаха да приемат бюджета му, освен ако Обама не се съгласи да го отложи или да премахне реформата в здравеопазването.

От Белия дом се противопоставиха твърдо на това искане и обявиха, че няма да преговарят относно бюджетни въпроси, докато републиканците не гласуват приключване на заплахата от дефолт. Белият дом отхвърли и предложението за краткосрочно вдигане на тавана на дълга.

В същото време председателят на Световната банка Джим Йон Ким предупреди за ужасяващи последици, както за развиващия се свят, така и за развитите икономики, ако САЩ изпаднат в несъстоятелност.

„Намираме се само на пет дни от един много опасен момент. Вашингтон и световните икономики са заплашени от увеличаване на лихвените нива, спад на доверието и забавяне на растежа, ако американският Конгрес не увеличи тавана на дълга от 16,7 трилиона долара“, предупреди той.

По време на годишната си среща във Вашингтон финансовите лидери от Г-20, Световната банка и Международния валутен фонд изразиха дълбоки притеснения от частичното спиране на американското правителство, което продължава вече 12 дни.