Лондон, Париж и Берлин са най-устойчиви на последиците от Ковид-19

Те са следвани от Стокхолм и Франкфурт

10.07.2020 | 13:02 Редактор: Ралица Братанова
Лондон, Париж и Берлин са най-устойчиви на последиците от Ковид-19

Точният мащаб на последиците от Ковид-19 върху пазара на недвижими имоти все още не е ясен, но някои европейски градове вече се показват като по-устойчиви в сравнение с други, сочи изследване на консултантската компания Savills, цитирано от онлайн изданието Europe.re.

Използвайки девет различни показателя – от ликвидност до справяне с настоящата криза, компанията класира Лондон, Париж, Берлин, Стокхолм и Франкфурт на първите пет места в индекса си на най-устойчивите градове. Очаква се те да се възстановят по-бързо от останалите, като в същото време продължат да привличат значителни инвестиции в недвижими имоти, пише Investor.bg.

В десетката попадат още Амстердам, Хамбург, Дюселдорф, Ротердам, Стокхолм и Гьотеборг.

"Макар че установени градове като Лондон, Париж и Берлин влизат в топ десет на най-устойчивите градове, бягството на инвеститорите към сигурност е основният извод от изследването", коментира Маркус Лемли, главен изпълнителен директор за Германия и ръководител на отдел "Инвестиции в Европа" в Savills.

"С четири града в топ десет статутът на Германия като убежище за инвеститорите може да бъде подсилен от кризата с Ковид-19. Освен това смятаме, че по-малки пазари като Стокхолм, Гьотеборг и Осло ще се окажат по-устойчиви, особено благодарение на очакваната по-малка волатилност", допълва той.

Двигателите на европейската икономика Великобритания, Франция и Германия вече са започнали да привличат по-голям дял от инвестициите в недвижими имоти през първото тримесечие, като са съставлявали 73 на сто от общите трансакции. Това е ръст спрямо 63% през първото тримесечие на миналата година. Savills очаква тенденцията да продължи през годината.

"Анализът ни сочи, че несигурността ще ограничи активността на инвеститорите в луксозния сегмент, включително първокласните локации. Следователно очакваме много инвеститори да се насочат към основни и ликвидни локации, а сектори като многофамилните жилищни сгради ще продължат да се изкачват в класациите благодарение на силни подкрепящи фактори като ръста на населението", коментира Лидия Бриси, директор на европейските изследвания в Savills.

Компанията отбелязва, че Берлин, Франкфурт, Амстердам, Хамбург, Дюселдорф и Ротердам са ликвидни пазари със силен дял на инвестициите в офис площи и многофамилни жилища

Шестте града са се възстановили относително бързо от предходната криза. Въпреки това средно половината от годишните инвестиции са генерирани от чуждестранен капитал.

Стокхолм, Гьотеборг и Осло не са силно ликвидни пазари в сравнение с основните градове, но инвестиционната активност се е възстановила бързо след световната финансова криза. По-важното е, че тя зависи до голяма степен от вътрешното търсене, както и от това на останалите страни от Скандинавския полуостров. Ликвидните пазари на многофамилни жилища в скандинавския регион също ще допринесат за устойчивостта на градовете.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК