Бунтовниците в Сирия са убили поне 190 души са взели 200 заложници през август

Цели семейства са били екзекутирани при опитите си да избягат от страната, сочи доклад на Human Rights Watch.

11.10.2013 | 12:29
Бунтовниците в Сирия са убили поне 190 души са взели 200 заложници през август

Сирийските бунтовници са убили най-малко 190 цивилни граждани и са взели повече от 200 заложници по време на военната офанзива през месец август. Това се съобщава в доклад на неправителствената организация по спазването на човешките права Human Rights Watch.

Базираната в Ню Йорк организация призова ООН да наложи оръжейно ембарго на пет конкретни групировки, извършили престъпленията.

Цели семейства са били екзекутирани при опитите си да избягат от страната. Неправителствената организация е прекарала няколко дни в област Латакия и това, което откриват, са стотици унищожени домове. В някои от къщите се виждат дупките от куршумите.

„Това, което открихме, като влязохме в селата са унищожени, изгорени домове. Жителите споделят, че много от тях никога не биха се върнали тук“, казва представител на организацията.

Често безчинствата на бунтовниците са документирани във видео файлове, някои от които са използвани за доказателства. В доклада се казва, че убийствата и вземането на заложници от силите и опозицията на Башар Асад са престъпления срещу човечеството.

Human Right Watch идентифицира пет бунтовнически групи, които са организирали серията от атаки през август. Правозащитните организации отдавна обвиняват сирийските правителствени сили за смъртта на цивилните граждани.

Атаките през август доведоха до сключване на сделка, в която Сирия се съгласи да предаде химическия си арсенал. Експерти от организацията за забрана на химическите оръжия в момента наблюдават усилията за унищожаването им.