Правят до 3000 теста на "Кулата", заради завишения брой заболели от Ковид-19

Тестването ще е на избирателен принцип

09.07.2020 | 17:46 Редактор: Юлия Христова

Масово тестване за коронавирус на "Кулата" на влизане в Гърция. То се прави на случаен принцип на базата на попълнените данни в онлайн декларацията.

На ден ще се правят най-много по 3000 теста. Мярката се въвежда заради увеличилите се случаи на заразени туристи, влезли в Гърция.

Няколко екипа тестват преминаващите през границата, след проверка на документите. Тестването трае секунди, а с чакането, времето за преминаване през пункта се увеличава с не повече от половин час.  

Ако тестът покаже вирус, заразеният се открива по информацията от QR кода в декларацията подадена по-рано. Тогава той се поставя под 14-дневна карантина.

Гръцката държава поема разходите по престоя в посоченото от тях място. Ако обаче далият положителен резултат иска да се върне в България - има тази възможност, но трябва да се върне директно без да спира на територията на Гърция.

Тестването за коронавирус на граничния пункт "Кулата" при влизане в Гърция не е задължително. Това съобщават от българското външно министерство и уточняват - правенето на теста е на избирателен принцип на базата на данните от попълнения онлайн формуляр. Тези, на които е взета проба за Ковид-19, ще трябва да се самоизолират за 48 часа на посочения от тях гръцки адрес. Ако тестът се окаже положителен, властите ще ги намерят и ще ги поставят под 14-дневна карантина. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Гърците ще се бръкнат да ни тестват и да седим под карантина при тях ;р супер! Сигнализирай за неуместен коментар