Решено е, превръщат "Света София" в джамия (ОБНОВЕНА)

Проф. Мутафов: Престъпление към християнския свят и към световната култура

09.07.2020 | 19:45 Редактор: Ивет Арабова

Църквата "Света София" в Истанбул е напът да се превърне в действаща джамия. Според проправителствени медии в Турция, официалното решение ще бъде обявено утре от Държавния съвет.

Лесно ли може да се промени статутът на "Света София" или това е нова провокация от страна на президента Реджеп Ердоган? 

Идеята за смяна на статута на "Света София" не е изненадваща, категорични са специалисти, тъй като за това се говори от няколко години. Ревизирането обаче на наследството на светската политика в Турция и този уникален паметник на християнското и византийското изкуство е свързано с междурелигиозните отношения. И това може да бъде възприемано като политика на надмощие.

"Това носи друг сигнал възраждане на известна враждебност в междурелигиозните отношения, отколкото на сигнал за мир за съвместно съществуване, диалог и сътрудничество между представителите на християнството и мюсюлманството", обясни Костадин Нушев от Богословския факултет към СУ "Св. Кл. Охридски".

А този ход на Ердоган може да се използва и като разменна монета за преговаряне със Запада.

"Това ще бъде една радикална промяна на досегашните отношения на все пак едно толерантно, мирно съвместно съществуване с което се асоциира политиката на Ататюрк", смята Нушев.

Превръщането на храма "Света София" в джамия на практика не е толкова лесно. 

"Това е престъпление колкото към християнския свят, толкова и към световната култура. За да се провеждат каквито и да е молитви, всички мозайки трябва да са покрити с панели. Реджеп Ердоган по този начин отстъпва от наследството на великия турски политик, бащата на турската република Кемал Ататюрк", заяви директорът на Института за изследване на изкуствата към БАН проф. Емануел Мутафов.

Учените не изключват това да е поредният опит на Ердоган за провокация към западния и християнски свят. А това ще доведе до напрежение. 

И не на последно място, Ердоган има отчаяна нужда от силен ход, за да заздрави позициите на своето правителство и да прикрие вътрешно-политически проблеми. Света София е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, които също трябва да вземат отношение по казуса.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
До 1 Мисля че много хора по света ги вълнува но те са интелигентни и знаят за какво става въпрос,а не са невежи и безкултурни, нито са религиозни фанатици. Въпрос на гледна точка. В Турция няма нито един европейски музей само джамии, под път и над път. И кому е необходимо при това положение СВ. София да стане поредната джамия? Така ли се съхранява идентичност? като се унищожава чуждата? Защото Св София не е джамия. Това е истината. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
НН
преди 3 години
защо триете коментарите след като сте сложили статия с подобна новина. Не може да очаквате някой да ръкопляска на това, нали? Тогава защо? Трябва ли да сме политически коректни след като някой извършва действие в което няма нищо коректно и директно ти се изплюва в лицето? Ако мога да разбера някои неща, здраве му кажи. Докога ще го търпим този с неговите изцепки и просташки амбиции да сложи султанска ***? Крайно време е на това да се сложи край. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Освен Бългаия някоя друга страна вълнува ли се? Имам чувството, че им е все едно...никакъв отзвук. Сигнализирай за неуместен коментар