Илхам Алиев спечели трети президентски мандат в Азербайджан

Алиев получи подкрепата на 2, 2 млн. души, а вторият в надпреварата - 140 хил. гласа.

10.10.2013 | 12:19
Илхам Алиев спечели трети президентски мандат в Азербайджан

Илхам Алиев спечели трети президентски мандат в Азербайджан. Победата му беше повече от убедителна – с подкрепа от около 85%. Управлението му донесе възход на азербайджанската икономика най-вече заради петрола и успехите в енергетиката.

Докато Алиев получи подкрепата на над 2,2 млн. граждани, най-близкият му съперник Хасанли Джамил получи едва 140 хил. гласа и остава втори.

Победата беше бурно отпразнувана от почти цялата общественост. Най-много хора се събраха по улиците на столицата Баку. Лъскавите сгради, големите търговски центрове и скъпите бутици свидетелстват за икономическия възход на страната и големите приходи от петрола, на които се радва азербайджанският елит.

„Скъпи сънародници, дами и господа. Благодарен съм на гражданите на Азербайджан за доверието в мен и плановете ми за бъдещото развитие на страната. Обещавам, че ще продължа да служа на народа си с отговорност и да защитавам интересите на страната“, каза в речта си Алиев.

През септември българската държавна компания „Булгаргаз“ подписа договор с консорциума „Шах Дениз 2“ за покупка на природен газ. Доставките на синьо гориво ще започнат най-рано през 2019 г. и ще бъдат 1 млрд. куб. м годишно.

Клаузите на договора обаче ще се задействат при приемането на инвестиционно решение за втората фаза на „Шах Дениз 2“.

Вижте повече във видеоматериала на Красимир Кирев.