Тръмп: Бих се срещнал с Чен Ун, ако имаме полза от това

Американският президент не изключва нова среща с лидера на КНДР

08.07.2020 | 14:21 Редактор: Тодор Петров
Тръмп: Бих се срещнал с Чен Ун, ако имаме полза от това

Американският президент Доналд Тръмп не изключва нова среща с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун.

"Разбирам, че КНДР иска да се срещнем и ние бихме го направили в случай, че сметна, че това би било полезно", заяви Тръмп. 

На въпрос за целесъобразността на срещата, американския президент отговори, че има добри отношения със севернокорейския лидер и срещата би могла да бъде плодотворна.

На 30 юни заместник-държавният секретар за Северна Корея Стивън Бигън заяви на видеоконференция във Вашингтон, че среща между Тръмп и Ким Чен Ун едва ли ще се състои до ноемврийските президентски избори в САЩ. По-късно южнокорейският президент Мун Дже Ин съобщи, че очаква провеждането на нова среща между двамата лидери преди ноември.

На този фон първият заместник-министър на външните работи на КНДР Цой Сон Хи подчерта, че Пхенян не се нуждая от преговори с американската страна, информира БГНЕС.

Първата среща между лидерите на САЩ и КНДР се състоя на 12 юни 2018 г. в Сингапур. Тя завърши с подписването на съвместна декларация. Пхенян пое ангажимента да унищожи ядреното си оръжие в замяна на американски гаранции за сигурността си. 

Втората среща в Ханой завърши без резултат. Тръмп и Ким се разговаряха за кратко на 30 юни 2019 г. на границата между двете Кореи и се договориха да възобновят преговорите, но последвалата среща на работните групи в Стокхолм не донесе резултати.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страница ни във Facebook ТУК