Бизнесът губи по $850 млрд. годишно заради непълноценното хранене

Проучване оценява загубата на производителност заради затлъстяване или недохранване

08.07.2020 | 15:23 Редактор: Ралица Братанова
Бизнесът губи по $850 млрд. годишно заради непълноценното хранене

Непълноценното хранене в развиващите се страни струва на бизнеса до 850 млрд. долара годишно, представляващи загубена производителност. 

Факт, който подчертава необходимостта компаниите да играят все по-голяма роля в решаването на проблем, който се усложнява от пандемията от коронавирус, пише Bloomberg.

Това са резултатите от проучване на Chatham House и Vivid Economics - първото, което анализира влиянието на недояждането и затлъстяването върху бизнеса в страните с нисък и среден доход. 

И двата фактора затрудняват служителите да достигнат потенциала си и водят до лошо здраве, което води до повече отпуск по болест, пише BloombergTV.bg.

Мултинационалните компании трябва да направят повече за борба с недохранването, смятат от Chatham House. 

Това трябва да включва политики, които подпомагат кърмещите майки, редовни здравни прегледи и осигуряване на финансова подкрепа за питателна храна на работното място, казват от лондонския мозъчен тръст.

Затлъстяването се увеличава в по-бедните страни, които вече се бориха с висок процент на недохранване. Пандемията допълнително подчерта значението на храненето, като проучванията показват, че хората със затлъстяване са по-склонни да умрат от Ковид-19.

В същото време Организацията на обединените нации прогнозира, че вирусът може да е сред причините за недохранване сред други 10 млн. деца.

Проучването на Chatham House изследва влиянието на лошото хранене върху 13 бизнес сектора - от минното дело и селското стопанство до строителството и търговията на дребно - в 19 държави. След това чрез изводите се прави оценка на годишните загуби на производителността поради затлъстяване и недохранване в развиващите се страни.

Най-големите загуби на производителност от недохранване са в селското стопанство, минното дело и строителството, като Етиопия и Индия са изправени пред най-големи предизвикателства. 

Най-голямото въздействие от затлъстяването се усеща в сектора на минното дело, образованието и здравеопазването.

Преките загуби на производителността се оценяват на 130 милиарда до 850 милиарда долара. Този диапазон отразява редица променливи и начинът, по който моделът на Vivid Economics екстраполира резултатите от 19-те страни, посочват от Chatham House.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК