Очаква ни вълна от болести, предавани от животни на хора

Пандемията можеше да се предвиди, заяви епидемиологът Делиа Рандолф

08.07.2020 | 11:29 Редактор: Тодор Петров
Очаква ни вълна от болести, предавани от животни на хора

Сериозно предупреждение бе отправено от ръководителя на програмата на ООН за околната среда Ингер Андерсен. Тя заяви, че ако продължаваме да експлоатираме животинския свят и да унищожаваме нашите екосистеми, през следващите години можем да очакваме вълна от болести, които се предават от животни на хора. 

След избухването на пандемията от коронавирус мнозина експерти споделиха подобни очаквания. Учените, занимаващи се с темите зоология и околна среда обаче смятат, че опасността е подценявана. 

Делиа Рандолф, епидемиолог от Международния институт за изследване на животновъдството в Найроби, казва: Докато мнозина по света бяха изненадани от Ковид-19, ние, които изследваме болести по животните, не бяхме. Тази пандемия можеше да се предвиди.

От 30-те години насам човешките болести стават все повече. Около 75% от тях произлизат от диви животни, обяснява Делиа Рандолф. Нов съвместен доклад на екологичната програма на ООН и Института за изследване на животновъдството стига до заключението, че опитомени животни като добитъка, често се превръщат в преносител на заразата от животните върху хората. 

Според експертите нарастващото търсене на месо, промените в климата и все по-сериозната урбанизация допринасят към това неблагоприятно развитие. В някои райони човешката дейност би "разрушила естествените буфери, които някога са защитавали хората от тези зарази", критикува Дорен Робинсън, ръководител на отдела за дивата природа към Програмата на ООН за околната среда, цитиран от "Дойче веле"

По-високите температури могат да създадат идеални условия за заразите и преносителите им, се казва още в доклада. Увеличаващата се експлоатация на дивата природа чрез лов, търговия и консумация на диви животни също допринася за тази опасна тенденция.

Новият коронавирус вероятно е предаден на хората от прилепи чрез друго животно. Ебола и MERS също бяха предадени на хората от животни. Предполага се, че през 2013 вирусът SARS е бил предаден на хората от пълзящи котки.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Самата истина
преди 3 години
Народният лечител Петър Димков казваше: един ден хората ще се срамуват от яденето на животни така, както днес се срамуват от канибализма. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години