Конте притиска ЕС заради кризата: Няма да приемем слаб компромис

Италианският премиер иска от ЕК силен финансов отговор на пандемията

08.07.2020 | 10:02 Редактор: Тодор Петров
Конте притиска ЕС заради кризата: Няма да приемем слаб компромис

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че Европейският съюз трябва да действа решително, за да изгради общ отговор на икономическата криза, причинена от пандемията Ковид-19, призовавайки мерките за подкрепа да бъдат активирани бързо.

"Няма да приемем слаб компромис относно предложението на Европейската комисия за създаване на възстановителен фонд за финансиране на засегнатите от коронавируса икономики на Блока. Отговорът трябва да бъде силен, амбициозен политически отговор", заяви Конте пред репортери в Лисабон, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БНР.

Лидерите на ЕС все още не са постигнали окончателно съгласие относно възстановителния финансов пакет, а на 17 и 18 юли в Брюксел ще се проведе среща на върха относно фонда за възстановяване и следващия многогодишен бюджет на Съюза.

Съществуват значителни различия между държавите членки по ключови въпроси, включително дали фондът за възстановяване ще се основава на заеми или на безвъзмездни средства за нуждаещите се. Така наречените пестеливи държави - Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция - настояват фондът да бъде използван за отпускане на заеми, тъй като безвъзмездните средства трябва да бъдат възстановени от всички данъкоплатци в ЕС.

Схемата за безвъзмездни средства е силно подкрепена от южните страни членки на ЕС, включително Италия, чиито публични финанси се оказаха под огромен натиск заради икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия.

От своя страна Джузепе Конте се надява следващата среща на европейските лидери - първите подобни разговори лице в лице от месеци поради ограниченията за пътуване - да тласне преговорите към резултата, който Рим се надява да постигне.

Той ще отпътува за Мадрид в сряда, за да се консултира с испанския си колега Педро Санчес, тъй като южните страни продължават да търсят обща позиция, която да представят на срещата на върха в Брюксел.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК