Насилие в Египет, загинали са 44 души

Протестираха поддръжници и противници на сваления президент Морси.

07.10.2013 | 10:14
Насилие в Египет, загинали са 44 души

Най-малко 44 души загинаха вчера при насилие в Египет, след като поддръжници и противници на сваления президент Мохамед Морси излязоха на протести на различни места в страната, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В Кайро избухнаха сблъсъци между поддръжници на Морси и силите за сигурност. В някои квартали на столицата подкрепящи армията тълпи се нахвърлиха върху поддръжници на сваления президент и двете страни се замеряха с камъни. Определени райони приличаха на бойни зони с горящи огньове, издигащ се черен дим, звук от стрелба, наситен със сълзотворен газ въздух и обсипани с отломки улици.

По данни на здравното министерство в Кайро са били убити 40 души, а 4 са загинали на други места в Египет. При насилието са били ранени 240 човека. Вътрешното министерство заяви, че в страната са били арестувани 423 привърженици на Морси.

Сблъсъците избухнаха на 40-ата годишнина от началото на близкоизточната война с Израел през 1973 г. Подкрепяното от армията египетско правителство искаше да използва празника, за да бъде отдадена почит на въоръжените сили, чийто главнокомандващ свали от власт Морси на 3 юли при преврат, получил обществена подкрепа, отбелязва АП.

Вижте още за обстановката в Египет в репортажа на Красимир Кирев.