ОИСР: Безработицата ще се увеличи при втора вълна на пандемията

В доклад се посочва, че коронакризата има значително тежко отражение върху хората с по-ниски доходи, жените, мигрантите и младите

07.07.2020 | 17:25 Редактор: Ралица Братанова
ОИСР: Безработицата ще се увеличи при втора вълна на пандемията

Правителствените политики трябва да имат предвид въздействието на коронавируса върху служителите на временни трудови договори, смятат от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Тя предупреди, че безработицата ще се увеличи при втора вълна на пандемията, съобщава Bloomberg. 

В доклад, публикуван във вторник, ОИСР заяви, че пандемията има значително тежко отражение върху хората с по-ниски доходи, жените, мигрантите и младите. Подобен въпрос вече беше повдигнат и в последния доклад на Международната организация на труда, която призова за по-добри социални политики. 

Въпреки че властите правилно реагираха на пандемията, като се опитаха да помогнат на хората и бизнеса, сега политиките трябва да балансират сигурността на доходите и да стимулират работата, докато икономиките се отворят отново, посочи ОИСР. От организацията добавят, че хората на непълно работно време или тези, които често сменят работните си места, понякога не отговарят на условията за обезщетения за безработица и други помощи.

"Данните наистина подсказват, че кризата - поне първоначално - изостри съществуващите неравенства на пазара на труда и че засега уязвимите служители плащат основната част от разходите“, твърдят от ОИСР.

Данните на ОИСР показват, че заетостта на непълно работно време се е увеличила в индустриализираните страни през последните две десетилетия, докато нестабилността на работните места, особено за хората с ниска квалификация, се увеличава. Служителите на непълно работно време са склонни да получават по-ниски възнаграждения на час от колегите си на пълен работен ден, а хората, които са на трудови договори, които обхващат заетост на непълен работен ден или на временен договор, получават по-ниски обезщетения, пише BloombergTV.bg.

Кризата създаде повод и за призиви за цялостно преразглеждане на това как функционират икономиките, като възроди идеята да изплащане на универсален базов доход. Кметът на Лондон Садик Хан например подкрепя подобна идея.

ОИСР обаче предупреди, че подобен план ще бъде "много рискова стратегия", която е много скъпа и дори може да предизвика обратна реакция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК