Финансовият министър на САЩ притеснен за икономиката на страната

Вече шести ден основните функции на американското правителство са блокирани.

07.10.2013 | 10:08
Финансовият министър на САЩ притеснен за икономиката на страната

Блокирането на основните функции на американското правителство вече шести ден влияе лошо на икономиката и политиците във Вашингтон са на път да навредят на икономическото и възстановяване. За това предупреди американският финансов министър Джак Лю в интервю за NBC. И докато все още няма компромис за бюджета, републиканците предупредиха, че трудно ще отстъпят и за увеличаването на тавана на дълга на САЩ.

По думите на Лю гражданите на страната са понесли много жертви, докато икономиката успее да излезе от най-голямата си рецесия след Голямата депресия.

„И това, което се случва сега е на път да обезсмисли тези усилия“, допълни финансовият министър. Той коментира и предстоящите тежки дебати за повишаването на тавана на дълга. По думите му ситуация, в която американското правителство не може да си плаща дълговете би била пагубна за страната и е въпрос на политическа отговорност републиканците и Демократите да постигнат компромис.

Това обаче не изглежда лесно постижимо. Републиканците продължават да обвиняват опонентите си за провала на преговорите по бюджета. В интервю отново за NBC сенатор Ренд Пол заяви, че  републиканците са изпратили 6 предложения тази седмица за възобновяване на преговорите, но те са били отхвърлени.  

Говорителят на Камарата на представителите Джон Бейнър пък коментира скептично възможността за вдигането на тавана на дълга. По думите му това не трябва да става преди да бъде проведена сериозна дискусия за това какво всъщност води до акумулирането на толкова голям дълг на САЩ. Крайният срок да бъде избегнат техническия фалит на държавата е 17 октомври.