ЕК: Най-много са жалбите срещу опасни играчки и МПС-та

Голям брой сигнали са подадени и за категориите на козметичните продукти

07.07.2020 | 15:09 Редактор: Тодор Петров
ЕК: Най-много са жалбите срещу опасни играчки и МПС-та

Европейската комисия публикува последния си доклад относно системата за предотвратяване или ограничаване на продажбата на опасни продукти на пазара, т. нар. "система за бърз обмен на информация". От доклада става ясно, че броят на действията, предприети от компетентните органи вследствие на сигнал, се увеличава всяка година, достигайки 4 477 през 2019 г. в сравнение с 4050 през 2018 г.

Според доклада играчките представляват продуктовата категория, за която са подадени най-много сигнали (29% от всички), следвани от моторните превозни средства (23%), електрическите уреди и оборудването (8%). 

Голям брой сигнали са подадени и за категориите на козметичните продукти, облеклото, текстилните изделия и модните артикули, както и за продуктите за грижа за детето и оборудването за деца.

Рисковете, за които са подадени най-много сигнали, са свързани с продукти, причиняващи наранявания (27%), като фрактури или сътресения. Вторият най-често сигнализиран проблем е свързан с химичните компоненти в продуктите (23%), следван от рисковете от задавяне при децата (13%).

Въпреки че не са обхванати от доклада за 2019 г., редица нови сигнали са регистрирани от началото на пандемията от коронавируса. До 1 юли има 63 сигнала за предпазни маски за лице, 3 сигнала за защитни костюми, 3 сигнала за дезинфектанти за ръце и 3 сигнала за ултравиолетови лампи ("палки за дезинфекция").

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК