Поколението Z ще носи тежкия кръст на коронакризата

Младите хора понасят икономическата тежест на коронавируса

07.07.2020 | 12:02 Редактор: Тодор Петров
Поколението Z ще носи тежкия кръст на коронакризата

Поколението на по-младите хора понася икономическата тежест на коронавируса. Дори милиарди долари глобални фискални стимули се затрудняват в борбата с вируса, който увеличава неравенството между поколенията, пише Bloomberg в свой анализ.  

Поколението Z, което обхваща родените след 1996 г., се сблъсква с несигурност по отношение на работните места и ограничени възможности за равитие. На запад, независимо от фискалната подкрепа, за най-младите служители има най-голям риск да останат без работа.

Неравенството между поколенията в Австралия отдавна е проблем. Младежката безработица се е покачила над 12% преди коронакризата и е по-висока отколкото в САЩ, Великобритания, Сингапур, Япония и Хонконг, сочат данни на Световната банка. Тъй като коронавирусът насочва австралийската икономика към първата ѝ рецесия от почти 30 години, тези проблеми ще се усложняват.  

Картината е подобна и на други места. Във Великобритания една трета от служителите на възраст 18-24 години, с изключение на студентите, са загубили работата си или са били пуснати в отпуск в сравнение с по-малко от 15% при 35-44-годишните, сочат проучванията на Resolution Foundation think tank.  

Несигурността при много от работни места за поколение Z се корени в последната финансова криза. Много стартови позиции изчезнаха и принудиха младите хора да останат в индустрии като търговията на дребно или хотелиерството за много по-дълго време от предишните поколения, каза Шърли Джексън - икономист от научните изследвания в Per Capita, австралийски мозъчен тръст, който изследва проблемите на неравенството.  

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Всички поколения са засегнати от сегашната криза Сигнализирай за неуместен коментар