Разговорите за управляваща коалиция в Германия са в ход

Основен въпрос в тях са данъното облагане и минималната работна заплата.

04.10.2013 | 19:14
Разговорите за управляваща коалиция в Германия са в ход

Основен въпрос в тях са данъното облагане и минималната работна заплата

Разговорите за съставяне на нова германска управляваща коалиция между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и основните им съперници от левицата са в ход в Берлин, съобщава ВВС.

На християндемократите на Меркел не им стигна малко за пълно мнозинство на изборите, след като либералните им коалиционни партньори не успяха да влязат в бундестага.

На изборите, проведени на 22 септември, християндеморатите спечелиха 41,5% от гласовете,  социалдеморатите – 26%, бившата комунистическа левица – 8,6%, а Зелените – 8,4%. Предишният коалиционен партньор на Меркел - Свободните демократи, за малко не достигнаха 5%-та бариера за влизане в парламента.

Седем водещи фигури от Християндемократическия съюз се срещат със седем фигури от социалдемократите, които са най-вероятният им партньор въпреки сериозните различия в политическите възгледи.

На преговорите, в които основен въпрос са данъното облагане и минималната работна заплата, са представени и членове на баварските съюзници на Меркел от Християнсоциалния съюз.

Ако бъде сформирана коалиция между двете водещи партии, като тази, оглавявана от Меркел през 2005 г., тя ще се изправи пред двете основни задачи за ребалансиране на немската икономика и за спечелването на подкрепата на германската общественост за справяне с дълговите и банковите проблеми на еврозоната.

Социалдеморатите, които не са печелили избори от 2002 г. насам, заявиха, че евентуалната сделка трябва да бъде подкрепена от членовете им. От своя страна пък християндеморатите ще имат разговори през следващата седмица и със Зелените.

Вижте още в репортажа на Борис Бъчваров.