"Тройката" отхвърли искането на Португалия за по-висок дефицит

Португалия, Ирландия и Гърция са получили 90 % от всички кредити, отпуснати от МВФ през фискалната 2013 г.

04.10.2013 | 09:35

Мерките за стриктни икономии, предложени от португалското правителство, получиха одобрение от кредиторите от ЕС и Международния валутен фонд. Въпреки това беше отхвърлена молбата на страната за облекчаване на поставените цели за дефицит.

Лисабон поиска да бъде увеличена поставената цел за дефицит през 2014 г. до 4,5%, от БВП, но „тройката“ не промени решението си и заяви, че ще приеме единствено 4%, както бе договорено по-рано.

„Днес преговорите с „тройката“ по отношение на 8 и 9 преглед приключиха. Резултатите показват, че бележим напредък. Това възвръща доверието в Португалия и позволява на страната да се приближи към края на спасителната програма и да завърши фазата, която аз наричам „протекторат“. Защото откакто поиска финансова помощ през 2011 година, Португалия е лишена частично от своя суверенитет“, заяви Паулу Порташ, вицепремиер на страната.

"Подобряват се перспективите за 2014 година. Очакваме ръст на БВП от 0,8% спрямо предходната прогноза от 0,6%, а равнището на безработица да достигне максимум от 17,7% през следващата година - твърде висока стойност, но се надяваме да променим това", посочи финансовият министър Мария Луиз Албукерке.

Вчера стана ясно, че Португалия е сред трите европейски държави с най-много заеми от МВФ. Ирландия, Португалия и Гърция са получили 90 % от всички кредити, отпуснати от организацията през фискалната 2013 година, сочи доклад на организацията.

Точно преди година МВФ отпусна заем от 1,5 млрд. евро заем на Португалия, а снего общият размер на отпуснатите средства за държавата достигна 21,8 милиарда евро. С комбинирана програма на МВФ и ЕС, на обща стойност 78 млрд. евро, Португалия беше спасена от заплахата да изпадне в неплатежоспособност.

Затягането на коланите в Португалия обаче не се хареса на Конституционния съд, който отхвърли няколко разпоредби на държавния бюджет за 2013 г. През април магистратите забраниха на управляващите да намалят годишната заплата на служителите в публичния сектор.

Кабинетът искаше да ореже надницата с толкова пари, колкото служителите получават за два месеца. Отделно властите искаха да наложат допълнителни данъци, с които да наберат 3,7 млрд. евро. Това решение всъщност е второ поред, след като и през миналата година съдът блокира намерението на правителството за намаляване на заплатите в публичния сектор.