Алексис Ципрас: Неонацистката партия „Златна зора“ е криминална организация

Говорителят на партия „Златна зора“ Илиас Касидиарис е освободен под гаранция от 50 хиляди евро с условие да не напуска страната.

02.10.2013 | 17:32
Алексис Ципрас: Неонацистката партия „Златна зора“ е криминална организация

От трибуната на Европейския парламент лидерът на „Сириза“ Алексис Ципрас нарече „Златна зора“ криминална организация и изрази надежда за безпристрастен процес.

Непосредствено преди началото му, трима депутати бяха освободени под гаранция. Зад решетките остава само един от членовете на Златна зора. Лидерът на партията се явява пред съда, за да отговаря по обвинения в организиране на престъпна група.

Говорителят на партия „Златна зора“ Илиас Касидиарис е освободен под гаранция от 50 хиляди евро с условие да не напуска страната. Другите двама депутати Илиас Панайотарос и Никос Михос също са освободени с наложено ограничение за пътуване. Единствено Йоанис Лагос остава зад решетките.

Касидиарис отрече всички обвинения, повдигнати срещу него и заяви, че арестите са противоконституционни и политически мотивирани.

Правителството на Андонис Самарас изненада всички с бързите и решителни действия срещу неонацистката партия. Причината е, че до преди убийството на рапъра Павлос Фисас, „Златна зора“ се радваше на абсолютна безнаказаност.

Това от своя страна доведе до опетняване на името на страната и създаде впечатлението, че гръцкото общество толерира фанатизма и насилието.

Арестът на членове на „Златна зора“ има за цел да предизвика съществени промени в гръцката политика, да стопира възхода на крайно дясната партия и да възвърне доверието в институциите.