Нови бунтове в Бразилия

Стотици учители и техни поддръжници протестираха в Рио де Жанейро.

02.10.2013 | 10:07
Нови бунтове в Бразилия

Ново обществено напрежение се заражда в Бразилия. Стотици учители и техни поддръжници протестираха в Рио де Жанейро срещу ниските заплати и липсата на социални придобивки. Демонстрацията прерасна в сблъсъци с полицията, при които бяха хвърляни камъни и предмети. 15 души, включително няколко полицаи, са ранени. Толкова са и арестуваните.
 
Повод за протеста пред сградата на местната управа стана законопроект за възнагражденията на служителите в образованието. Той предвижда минимално увеличение на заплатите, но ограничение на социалните придобивки за учители, които работят по-малко от 40 часа седмично.

Според учителите правителството пренебрегва образователната система. Те смятат, че най-голямото престъпление в страната е именно нейното ниво и качеството на преподаване, тъй като от него страда цяло едно поколение.

През юни страната беше обхваната от мащабни протести. Гражданите искаха по-достъпен градски транспорт, по-добро ниво на публичните услуги и повече инвестиции в образованието. Тогава повече от 1 милион демонстранти излязоха на улиците по време на футболния турнир за Купата на конфедерациите, който предшества Световното първенство догодина и летните Олимпийски игри през 2016.