Обама решен да не прави отстъпки по реформата за здравеопазването

В Белия дом държавният глава на САЩ заяви, че републиканците носят цялата вина за това правителството да преустанови част от дейността си.

02.10.2013 | 09:46
Обама решен да не прави отстъпки по реформата за здравеопазването

Част от функциите на Американското правителство остават блокирани. Президентът Барак Обама изрази решимостта си да не прави отстъпки по отношение на реформата в здравеопазването. Той сравни желанието на републиканците за отлагане на закона в посока постигане на консенсус по бюджета с искане на откуп.

В Белия дом Обама заяви, че републиканците носят цялата вина за това правителството да преустанови част от дейността си, тъй като действат от идеологически съображения и не желаят милиони американци да получат по-достъпно здравеопазване.

От своя страна, републиканците настояха за диалог с демократите и упрекнаха президента, че вместо да участва активно в търсенето на решение, изнася емоционални и популистки речи. Те предложиха план за частично финансиране на някои правителствени дейности, в това число и средства за поддържане на националните паркове, за управленията по въпросите на ветераните и бюджет за федералния окръг Колумбия.

От Белия дом твърдо заявиха, че ще наложат вето на всеки бюджет, който не е цялостен и решава проблемите частично.
Около 800 хиляди държавни служители не са на работното си място и днес. Във Вашингтон, където федералното правителство е най-големият работодател в принудителна отпуска излязоха най-много хора. Националните паркове и други туристически дестинации са затворени. Опасенията са, че страната ще загуби над 1 млрд. долара само за 1 седмица в тази ситуация.

Според последните социологически проучвания гражданското недоволство към републиканците расте. 72% от американците обвиняват именно Долната камара на Конгреса за блокирането на правителството и смятат, че именно републиканците трябва да направят по-големия компромис. От друга страна обществената подкрепа за Конгреса пък е на рекордно ниско ниво – едва 10%.