Шестима депутати от „Златна зора“ се изправят пред гръцкия съд днес

Прокуратурата разполага с доказателства, уличаваща народните представители в това, че знаели за убийството на хип-хоп изпълнителя Павлос Фисас.

01.10.2013 | 14:43
Шестима депутати от „Златна зора“ се изправят пред гръцкия съд днес



Шестима депутати от гръцката крайнодясна партия „Златна зора“ се изправят пред съда днес. Те са обвинени в създаване на престъпна организация и участие в организиране на хулигански прояви, включително убийства. Те бяха арестувани заедно с председателя на партията и неговия заместник, които ще се изправят пред съда по-късно тази седмица.
По информация на гръцките медии, полицията се е сдобила с доказателства, които уличават депутатите в това, че са знаели за убийството на хип-хоп изпълнителя Павлос Фисас. Това става ясно от изтекла информация от доклада на прокуратурата.
Разследващите са открили записи на телефонни разговори, свързани с убийството, между членове на „Златна зора“. След обиск на дома на Николас Михалолиакос, полицията е открила три пистолета, амуниции и хиляди евро кеш.
Вчера гръцкият премиер Андонис Самарас заяви в Ню Йорк, че ще направи всичко за елиминирането на партията и изкореняването на неонацистките настроения в гръцкото общество. Той описа предприетите действия срещу „Златна зора“ като безпрецедентни за Европа, в рамките на която действат няколко крайно десни групи, но срещу тях не се реагира толкова твърдо.
Властите в Гърция предприеха действия за закриването на „Златна зора“, която от своя страна заплашва нейните 18 депутати в 300-членният парламент да напуснат.