Държавната администрация в САЩ спира работа за първи път от 17 години

Белият дом и Конгресът не успяха да постигнат споразумение за бюджета, 800 хил. души няма да отидат на работа днес.

01.10.2013 | 09:33
Държавната администрация в САЩ спира работа за първи път от 17 години

За първи път от 17 години американските правителствени агенции ще затворят врати, след като републиканците и демократите не успяха да постигнат консенсус за бюджета, пише Investor.bg.

Днес около 800 хил. държавни служители няма да бъдат на работа. Затворени са националните паркове и музеите, спират се и някои административни услуги, включително подмяната на документи за самоличност, както и повечето от дейностите на НАСА, съобщава Bloomberg.

Анализатори се опасяват, че административната парализа ще прерасне в битка между Белия дом и Конгреса с много по-сериозни последствия – как да се повиши таванът на американския правителствен дълг, който ще бъде достигнат на 17 октомври, за да се избегне фалит.

Нито демократите, нито републиканците имат интерес от постигането на компромис. Белият дом не иска да се откаже от политическата си стратегия, а Конгресът смята, че частичното прекъсване на работата на администрацията е правилният път за постигането на бюджетно споразумение.

Надеждата на републиканците е, че блокажът на администрацията ще окаже натиск върху демократите, те ще отстъпят и ще се стигне до по-широко бюджетно споразумение, включително по-дълбоко съкращаване на разходите.

Шансовете за споразумение в последния момент, което е обичайна практика напоследък, се изпариха малко преди полунощ, след като Камарата на представителите не отстъпи от позицията си и отново настоя законопроектът за достъпно здравеопазване на президента Барак Обама да бъде отложен с една година. Демократите категорично не се съгласиха.

“Всичко това е претекст за удовлетворяването на исканията на републиканците, а това е много странен дневен ред, който е толкова болезнен за американския народ”, коментира лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд. По-рано говорителят на Камарата Джон Бейнър призова демократите да седнат на масата за преговори.

Частичното спиране на работата на държавната администрация ще струва на американската икономика поне по 300 млн. долара дневно, сочат изчисления на IHS. Въздействието на тези загуби ще се мултиплицира във времето, тъй като голяма част от работата на бизнеса ще изостане, а това ще се отрази и на потребителите.