Ердоган разреши носенето на мюсюлмански забрадки на обществени места

Решението е част от дългоочаквания „пакет за демократизация” на правителството в страната.

30.09.2013 | 17:07
Ердоган разреши носенето на мюсюлмански забрадки на обществени места

Турският премиер Реджеп Ердоган разреши носенето мюсюлмански забрадки на обществени места. Решението е част от дългоочаквания „пакет за демократизация” на правителството в южната ни съседка.

Други три главни направления в лансираните реформи са: отмяна на въведени по време на честите периоди на военно управление различни ограничения и регулации; признаване на определени права на етнически и малцинствени групи и промени в избирателния праг и законите за политическите партии.

На този фон се откроява идеята за премахване на забраната за носене на забрадки на обществени места.

„Ще премахнем ограниченията за облеклото на служителите, както и забраната за носене на забрадки на публични места. В момента, в закона има текстове, които дискриминират мъже и жени, и потискат религиозната им свобода“, заяви Ердоган.

Новите решения на правителството включват преустановяване на практиката за задължителна клетва на учениците в началните училища, след като преди това от подобно задължение бяха освободени учениците в средните училища.

Открива се и възможност за обучение в частните учебни заведения на език и наречие, различни от турския.

Обсъждат се и три варианта за намаляване на високия избирателен праг за влизане в парламента, от 10% на 5%. Намаляват на изискванията към политическите партии за добиване право на получаване на държавна субсидия – от сегашните 7% получени гласове на общи избори – на 3%.

Обсъжда се възможност за извършване на предизборна пропаганда на език, различен от турския.