Прокуратурата в Гърция: „Златна зора“ е партия от хитлеристки тип

Има подозрения, че в част от дейността на "Златна зора" участват полицаи и военни. Започнало е вътрешно разследване.

30.09.2013 | 14:30
Прокуратурата в Гърция: „Златна зора“ е партия от хитлеристки тип

Гръцкото правителство внесе в парламента проекторешение за спиране на държавното финансиране на "Златна зора". Междувременно електронното издание на вестник "Катимерини" публикува доклад на гръцката прокуратура, в който пише, че „Златна зора“ e партия от хитлеристки тип.

В документа ясно се описва как партията е подчинена на строга йерархия, като заповедите се спускат от върха към различните нива на подчинени.

Всяка местна организация е предвождана от петчленна комисия, оглавена от "лидер на клетката", който взима решения за дейността в района. Друга петчленна комисия се занимава с обучението и подбора на кандидати преди встъпването им в партията.

Владеещите бойни изкуства са назначавани да обучават нови членове в различни части на столичния район „Атика“.

Според прокурорите особено тревожно е набирането на млади гърци в организацията.

По-притеснително обаче е друго - подозрението, че в част от дейността на "Златна зора" участват полицаи и военни. За това вече върви вътрешно разследване на гръцката полиция и в армията.

В доклада има още един любопитен елемент. Официално „Златна зора“ е ксенофобска и расистка, "но не се притеснява да назначава имигранти, които получават закрила и се снабдяват с продукти, ако превеждат процент на партията.

Вижте видеото!