Обама и Нетаняху ще обсъждат иранската ядрена програма

Срещата е ден преди израелският премиер да изнесе реч пред Общото събрание на ООН.

30.09.2013 | 13:13
Обама и Нетаняху ще обсъждат иранската ядрена програма

Американският президент Барак Обама приема днес в Белия дом израелският премиер Бенямин Нетаняху. Тема номер едно на разговорите между двамата ще бъде иранската ядрена програма и развитието по нея след изразената готовност от страна на Техеран за преговори.

Срещата е ден преди Нетаняху да изнесе реч пред Общото събрание на ООН утре.

По-рано тази седмица той коментира изявлението на иранския президент Хасан Рохани, че Техеран е готов на преговори и отстъпки, като „цинично и лицемерно“.

Преди да пристигне в САЩ Нетаняху заяви: „Отивам, за да кажа каква е истината, която се крие зад сладките приказки на Иран“. По думите му осъзнаването на истината в момент като този е от изключителна важност за мира и стабилността в Близкия изток.

Израел продължава да смята ядрената програма на Иран като най-голямата заплаха за своята сигурност, въпреки уверенията на новото политическо ръководство на Техеран, че тя е само за мирни цели.

Обама от своя страна, вече проведе телефонен разговор с Рохани – нещо, което беше оценено като повратна точка в отношенията между Запада и Иран. Нетаняху пък забрани на своите министри да правят, каквито и да било публични коментари около развитието на ситуацията, преди той да посети Вашингтон.