Свободната зона в Шанхай отвори врати с тържествена церемония

Проектът е един от основните лостове за преструктуриране на китайската икономика, смятат експерти.

30.09.2013 | 11:20
Свободната зона в Шанхай отвори врати с тържествена церемония

С тържествена церемония в неделя бе открита първата по рода си свободна търговска зона в Китай. Базираното в Шанхай пространство бе приветствано като най-смелата реформа в страната в последните няколко десетилетия, като по този начин властите в Пекин дадоха ясен сигнал към света за плановете си либерализация.

Длъжностните лица не дадоха подробности за планираните бъдещи инициативи в свободната зона. Въпреки това очакванията са повечето от тях да влязат в сила поетапно в следващите три години.

Държавната информационна агенция "Синхуа" цитира министъра на търговията Гао Хучън, според когото създаването на свободната зона е ключово решение за следващата вълна на реформи и отваряне към в света в Китай.

"Решението следва тенденцията на развитие на глобалната икономика и отразява по-активната ни стратегия за отваряне", отбеляза Гао по време на церемонията по откриването.

Китайският държавен съвет обяви в петък, че страната ще отвори своя до голяма степен закрит за чуждестранна конкуренция сектор на услугите в свободната търговска зона в Шанхай. Правителството ще изпробва смели финансови реформи, в това число и конвертируемост на юана и либерализиране на лихвените проценти.

Водещите експерти изразиха положителните си възгледи по отношение на първия реален сигнал за либерализация на втората по големина икономика в света. Икономистите определиха проекта като един от основните лостове за преструктуриране на националното стопанство, който ще постави страната по пътя на по-устойчивия растеж.

Някои китайски и чуждестранни компании вече създадоха дъщерни дружества в зоната. Общо 25 фирми до момента са получили одобрението да започнат да оперират на свободната територия. В списъка влизат 11 финансови институции, повечето от които са местни банки, а също и китайските филиали на гигантите Citibank и DBS.

Шанхайската свободна търговска зона, която е разположена в източните покрайнини на китайския мегаполис и е с площ от близо 29 кв. км, бе одобрена официално от Държавния съвет на Китай през юли.

Повече за свободната търговска зона в Шанхай може да научите от материала на Bloomberg!