Сега пък Малката русалка била "расистка риба"

Протестиращите от движението Black Lives Matter оскверниха поредната статуя

03.07.2020 | 22:36 Редактор: Александра Иванова
Сега пък Малката русалка била

"Расистка риба" - с този надпис осъмна бронзовата статуя на Малката русалка в Копенхаген. От полицията в Дания заявиха, че извършителите все още не са идентифицирани.

"Считаме това за вандализъм и започнахме разследване", посочи говорител на полицията.

Протестиращите от движението Black Lives Matter (Животът на тъмнокожите е от значение) оскверниха статуи на исторически личности, които са били търговци на роби и колониалисти. Действията им обаче излязоха извън контрол. Паметници на хора, които нямат общо с расистки прояви, също бяха издраскани или заляти с боя. Малката русалка също не беше част от тази тема, предаде cyprus-mail.com

Миналата година игрален филм на "Дисни", римейк на едноименен анимационен филм от 1989 г., предизвика скандал, след като афроамериканската актриса Холи Бери изигра главната роля.

"Много ми е трудно да видя какво точно расистко има в приказката", каза изследователят в центъра "Андерсен" в Университета на Южна Дания Ане Грюм-Швенсен пред датската агенция "Ритцау".

107-годишната скулптура на Малката русалка се посещава от 1 млн. туристи всяка година. И преди е ставала обект на вандалски прояви, като два пъти е била обезглавявана. Бронзовата статуя е изградена в чест на известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен, която кацнала на скала в морето край кея в Копенхаген.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК