САЩ се изправят пред правителствена парализа

Ако Белият дом и Конгресът не се споразумеят за бюджета до полунощ, част от правителствените агенции спират работа.

30.09.2013 | 09:38
САЩ се изправят пред правителствена парализа

Част от правителствените агенции ще затворят в полунощ за първи път от 1996 г. ако Конгресът и Белият дом не се споразумеят за бюджета, предават световните агенции.

И републиканци, и демократи твърдят, че не искат да се стига до крайности, но през почивните дни нямаше индикации да се водят преговори за постигането на компромис.

Републиканците продължават да настояват отлагането с една година на законопроекта на Обама за достъпно здравеопазване и искат и други промени в здравната сфера. Демократите обаче не желаят да отстъпят, пише Bloomberg.

Днес Сенатът се събира на заседание в 14 ч. местно време, но очакванията са поредното предложение на Камарата на представителите за отлагането на законопроекта за достъпно здравеопазване и отмяната на данъка върху медицинските изделия да бъде отхвърлено. Тогава вероятно ще се мисли за временна мярка за финансиране на правителството.

Говорител на американското финансово министерство съобщи, че дори да се стигне до кратко затваряне на службите, това няма да се отрази на прогнозите кога САЩ ще достигнат тавана на дълга – датата остава 17 октомври.

От утре 800 хил. души, заети в публичния сектор, може да си останат у дома, ако не се постигне споразумение в последния момент, изчислява информационната агенция.

Сенаторът от Илинойс Ричард Дърбин коментира вчера пред CBS, че вероятно ще се стигне до блокаж на работата на правителствените звена. „Всички знаем какво ще се случи и трябва да се изправим пред това предизвикателство“, посочи той.

Резултатите от национално проучване на Bloomberg, проведено през миналата седмица, сочат, че американците обвиняват републиканците за ситуацията. Според изчисления на Goldman Sachs, цитирани от FT, всяка седмица на политическа парализа ще струва 8 млрд. долара. Финансовата институция се базира на данните от средата на 90-те, когато подобна ситуация имаше при управлението на Бил Клинтън.

Какво да очакваме от бюджетната криза - вижте в коментара на Bloomberg.