Китай официално откри свободната търговска зона в Шанхай

С тази стъпка азиатската страна цели да повиши конкурентоспособността си на световния индустриален пазар.

29.09.2013 | 17:30
Китай официално откри свободната търговска зона в Шанхай

Китай официално откри Свободната търговска зона в Шанхай. Нейната цел е да допринесе за повишаване на конкурентоспособността на страната на световния индустриален пазар. На площ от почти 28 квадратни километра са разположени 4 зони с митнически надзор и 3 свободни зони за търговска дейност. Така Китай направи първата съществена крачка към либерализиране на финансовата си система.

В сравнение с мегаполиси като Сингапур и Токио, китайските космополитни градове са по-малко привлекателни за мултинационалните корпорации. Очакванията са, че със създаването на зоната за свободна търговия в Шанхай, това да се промени.

Чрез зоната за свободна търговия в Шанхай китайското правителството смята да изпробва смели финансови реформи, в това число и конвертируемост на юана, съобщиха управляващите в Пекин. Китайският държавен съвет обяви, че ще облекчи регулаторните пречки за чуждестранните инвеститори, улеснявайки достъпа до свободната зона и освобождавайки рамките около трансграничните капиталови потоци.