В Австрия се провеждат парламентарни избори

Анализатори прогнозират, че управляващата коалиция няма да успее да събере достатъчно гласове за съставяне на правителство.

29.09.2013 | 11:46
В Австрия се провеждат парламентарни избори

Днес в Австрия се провеждат парламентарни избори. Прогнозите сочат, че управляващата коалиция между Социалдемократическата партия и християндемократите от „Народната партия” няма да успее да събере достатъчно гласове, за да състави правителство. Друга важна тенденция е увеличаващата се подкрепа към крайно дясната „Партия на свободата”. Според анализаторите, то се дължи на страховете на австрийците от нестабилността в еврозоната и възможността все повече държави да се нуждаят от спасителни заеми.

Последните социологически проучвания показват, че Социалдемократите имат подкрепата на 28% от гражданите. Освен тях обаче, шест партии имат реален шанс да получат място в парламента.

Националната телевизия вече излъчи 15 дебата между лидерите на основните политически сили. За разлика от Германия, където стабилната икономика донесе на канцлера Ангела Меркел убедителна победа, австрийците не се задоволяват с положителните цифри – най-ниското ниво на безработица в ЕС и икономически растеж доста над средното за Общността.

Широка коалиция управлява страната почти седем години, но нарастващата подкрепа към малките, нетрадиционните и популистките партии може да наруши това статукво. Предизборната кампания мина под знака на разочарованието и апатията от страна на избирателите. Голяма част от тях са уморени от наложените политически играчи и се ориентират към по-малки партии. Такива са „Зелените”, които към момента заемат четвърто място в обществена подкрепа.  Скорост набира и  новата евроскептична партия на Франк Щронах.