Италия се приближава към нова политическа криза

Министрите от партията на Силвио Берлускони решиха да се оттеглят от коалиционното правителство.

29.09.2013 | 10:38
Италия се приближава към нова политическа криза

Италия се приближава към нова политическа криза, коментират световните медии, след като в събота петимата министри от от дясноцентристката партия на Силвио Берлускони „Народ на свободата” взеха решение да се оттеглят от италианското коалиционно правителство. Политиците на третата по големина икономика в еврозоната дадоха разнопосочни сигнали за това, какъв да бъде изходът от поредната кризисна ситуация.

В разгара на дебатите за отнемането на сенаторските права на Берлускони във връзка с осъждането му през август за данъчни измами, бившият премиер обяви, че оттегля подкрепата си за правителството на Енрико Лета.

Euobserver коментира, че този ход ще тласне Италия обратно в хаоса на политическа несигурност и ще увеличи вероятността за нови избори. BBC напомня, че МВФ няколко пъти предупреди, че търканията в управляващата коалиция ще доведат именно до риск за италианската икономика.

Агенция Reuters насочва вниманието към изявлението на италианския министър на труда Енрико Джованини, според който в сегашната ситуация правителството не е в състояние да изпълни вече започнати реформи.  The Guardian пък прогнозира, че Италия няма да си позволи пореден политически хаос и ще намери решение в рамките на този парламент.
 
Премиерът Енрико Лета определи хода на Берлускони като „неразумен и безотговорен”. По-рано той поиска от парламента да изрази подкрепа за правителството следващата седмица. Италианският премиер постави ултиматум, че ако не я получи, ще подаде оставка.  Берлускони коментира, че подобно условие е неприемливо.

Лидерът на движението „Пет звезди” – Бепе Грило, пък призова за нови избори.
„Ние трябва да отидем на избори, да спечелим и да спасим Италия. Това е последният влак”, написа известният  комик в своя блог.