28 загинали след срутване на сграда в Мумбай

Спасителните операции продължават.

28.09.2013 | 15:33
28 загинали след срутване на сграда в Мумбай

Броят на жертвите от срутилата се сграда в индийския финансов център Мумбай нарасна до 28 души. Спасителните екипи продължават работата по оказване на помощ и търсене на оцелели.

Установен е контакт с няколко души, които са останали затрупани под руините. По информация на Националните сили за реакция при бедствия, до момента над 30 души са били извадени живи от отломките на сградата.

Спасителите използват 6 големи крана, за да отстраняват отломките и да разчистват терена около срутилата се сграда.
Тече и разследване на причините за инцидента. Вече е ясно, че зданието е построено преди 35 години и е било обитавано от 20 семейства.

По думите на кмета на града Сунил Прабху жилищният комплекс не фигурира в общинския списък на сградите, нуждаещи се от реконструкция или спешни ремонти. Инцидентът обаче не е прецедент в Индия. През април тази година 72-ма души загинаха след срутване на сграда в град Тане. Разследването след това показа, че причината се крие в лошото качество на използваните материали при строителството.

Недостигът на евтини и достъпни жилища в Индия води до некачествено и незаконно строителство. Повишаването на цените на недвижимите имоти в Мумбай през последните 5 години създава големи проблеми на хиляди граждани, които идват в града, за да търсят по-добре платена работа, но няма къде да живеят.