Лидерът на „Златна зора” е арестуван в Гърция

Задържан е и един от депутатите от крайнодясната партия.

28.09.2013 | 15:26
Лидерът на „Златна зора” е арестуван в Гърция

Гръцката полиция арестува лидера на крайнодясната партия „Златна зора” – Никос Михалолиакос, както и един от депутатите й. Задържането е по обвинение в създаване на престъпна организация. В същото време тече проверка на активите на партията, която спечели 7% подкрепа на изборите миналата година.

В последните месеци името на „Златна зора” беше свързано с подозрения за подготовка и осъществяване на атаки срещу чужденци и политически опоненти.

В последните дни лидерът на „Златна зора” няколкократно отрече да има нищо общо със зачестилите хулигански прояви в Гърция, както и с убийството на 34-годишният хип-хоп изпълнител Павлос Фисас, което предизвика серия антифашистки демонстрации в Гърция.

Никос Михалолиакос дори определи поведението на властите като „лов на вещици”. Той дори заплаши да изтегли депутатите си от парламента. Подобен ход може да предизвика предсрочни избори, които да дестабилизират страната.
„Златна зора" има 18 от общо 300 депутати в парламента. Ако те напуснат, ще трябва да бъдат заменени чрез специални избори във всеки избирателен район.

Преди ден южната ни съседка започна разследване на блог на военни от резерва, в който се настоява за оставката на гръцкото правителство и президента и за назначаване на временен кабинет под гаранцията на въоръжените сили.