„Златна зора” заплаши да изтегли депутатите си от парламента

Крайната СИРИЗА вече даде заявка, че ще използва случая, за да увеличи присъствието си в парламента.

27.09.2013 | 10:23
„Златна зора” заплаши да изтегли депутатите си от парламента

Гръцката крайно дясна партия „Златна зора” заплаши да изтегли депутатите си от парламента. Този ход може да предизвика предсрочни избори, които ще дестабилизират страната, коментират световните агенции.

 

Заплахата дойде след убийството на музикант антифашист от поддръжник на „Златна зора”, извършено в Атина миналата седмица. То стана причина за началото на съдебно разследване за това дали третата най-популярна партия в страната е престъпна организация. Убийството, което, както изглежда е политическо, предизвика гневна реакция и насилствени протести в Гърция. Полицията извърши обиски в офиси на партията „Златна зора” и арестува няколко от нейните членове. Някои дори получиха условни присъди за незаконно притежание на оръжие.

„Златна зора” има 18 от общо 300 депутати в парламента. Ако те напуснат, ще трябва да бъдат заменени чрез специални избори във всеки избирателен район. Ако тези частични избори бъдат спечелени от опозицията, както индикират някои социологически проучвания, крехката двупартийна коалиция може да стане политически несъстоятелна.

Крайната СИРИЗА вече даде заявка, че ще използва случая, за да увеличи присъствието си в парламента.

„СИРИЗА ще превърне вота в референдум за нацизма, както и за отношенията ни с международните кредитори“, коментират анализатори. Вчера южната ни съседка започна разследване на блог в сайт на военни резервисти, в който се настоява за оставката на гръцкото правителство и президента и за назначаване на временeн кабинет под гаранцията на въоръжените сили. Съюзът на резервистите настоява южната ни съседка да се оттегли от всичките си ангажименти към международните кредитори. На сайта ситуацията в страната е окачествена като "национално предателство" и призовава "всички, които се чувстват гърци", да дойдат на митинг пред парламента на 28 септември за участие във "възстановяването на националния суверенитет".