САЩ и Русия се договориха за текст на резолюция за Сирия

Тя предвижда предаване на химическите запас.

27.09.2013 | 09:20
САЩ и Русия се договориха за текст на резолюция за Сирия

Съветът за сигурност на ООН се събира след часове на неофициално съвещание за Сирия, обяви ротационният председател на Съвета за септември - постоянният представител на Австралия в ООН, Гари Куинлен, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Очаква се на срещата при закрити врата да бъде внесена проекторезолюция за сирийския химически арсенал.
Малко по-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви пред журналисти, че руско-американският проект за резолюция за Сирия е съгласуван и в течение на деня ще бъде внесен в Съвета за сигурност.

Според Лавров документът не предполага действия по силата на Глава 7 от Устава на ООН, която предвижда налагане на санкции и евентуална употреба на сила, в случай че режимът в Дамаск не изпълни ангажиментите си.

Американската посланичка в ООН Саманта Пауър потвърди в Туитър, че е постигнато споразумение между Русия и САЩ за "законово задължаване" на Сирия да предаде химическите си запаси, посочва Ройтерс.

Петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН се споразумяха по резолюция за сирийските химически оръжия, съобщи също в Туитър британският посланик в ООН Марк Лайъл Грант, цитиран от ДПА.