Инспекторите на ООН се връщат в Сирия за нови изследвания

Дипломатите се надяват до края на тази седмица съветът за сигурност на ООН да се договори за резолюция по сирийския въпрос.

25.09.2013 | 10:26
Инспекторите на ООН се връщат в Сирия за нови изследвания

Днес инспекторите на ООН се връщат в Сирия, за да посетят местата, на които се твърди, че са използвани химически оръжия и които до този момент не са били изследвани. Военните удари срещу Дамаск отстъпват пред дипломацията, а сигнали от Вашингтон, Тел Авив и Техеран подсказват, че тя е фокусирана върху темата за ислямската република.

Дипломатите се надяват до края на тази седмица съветът за сигурност на ООН да се договори за резолюция по сирийския въпрос. Документът трябва да изразява подкрепа за споразумението, съгласно което Сирия да се откаже от химическите си оръжия.

"САЩ са готови да използват всички елементи на сила, включително военна, за да защитят интересите си в региона“, каза американският президент Барак Обама.

Руската страна обаче ясно показа, че няма да приеме резолюция, която ще предвижда наказателни мерки, автоматични санкции или използване на сила срещу режима на Башар Асад. САЩ и Русия все още имат различия по въпроса за Сирия. Това пролича от срещата на американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров в рамките на 68-то заседание на Общото събрание на ООН.

Според Лавров не само режимът на Асад, но и представители на опозицията са използвали химически оръжия и те трябва да бъдат предадени под международен контрол. Иран също е във фокуса на вниманието на дипломатите на 68-то събрание на ООН. В речта си пред делегатите иранския президентът Хасан Рохани разкритикува "жестоките" санкции, наложени от редица държави на Техеран заради ядрената му програма.

"Иран не представлява заплаха за света, нито за региона. Страната ми иска да решава проблемите, не да ги създава", заяви лидерът и призова страните да признаят правото на ислямската република на ядрена програма за мирни цели. Той се обяви срещу "иранофобското говорене" на лидерите досега. Според него "иранската заплаха" е била използвана от десетилетия като извинение за атаките срещу Афганистан, Ирак и други страни. Без да споменава Израел, той осъди и страданията, на които са подложени палестинците "под окупация".

Междувременно пред сградата на ООН в Ню Йорк се събраха между 1000 и 1500 демонстранти, които скандираха срещу режима в Иран.

"Няма шанс режимът да се откаже от стремежа си към ядрени оръжия. Това продължава вече 20 години. Те излъгаха Международната агенция за атомна енергия за това, което правят. Те възпрепятстваха работата на инспекторите. Знаем, че преди 10 години, когато Хасан Рохани беше главен преговарящ по ядрените въпроси, използва появата си, за да печели време. Номерата на Рохани вече са ни ясни“, каза  Джон Болтън, бивш посланик на САЩ в ООН.

Протестиращите нарекоха Рохани убиец, мародер и го обвиниха за смъртта на евреи и американци, както и че е лъгал експертите и наблюдателите от Международната агенция за атомна енергия.

По-рано стана ясно, че иранският президент няма да се срещне сега с американския си колега, както Обама предложи, тъй като "би било сложно на този етап“.