Жители на Мандрагоне освиркаха Салвини, полицията ги разпръсна със сила

На митинг той успя да каже само няколко думи - "да живеят добрите хора, били те италианци, чужденци или роми"

30.06.2020 | 19:20 Редактор: Ралица Братанова

Отново напрежение в Мондрагоне, града в Италия, в който български роми са под карантина. Този път повод за конфликта не е сблъсък между българите и местните, а митингът на италиански политик. 

Матео Салвини, лидер на крайнодясната партия "Лига" и бивш министър на вътрешните работи беше освиркан от жителите на Мондрагоне, сред които местни, но и много гастарбайтери. 

На организирания от него митинг пред изолирната заради коронавируса "червена зона" в града той успя да каже само няколко думи -  "да живеят добрите хора, били те италианци, чужденци или роми". 

Последваха освирквания, а някои от присъстващите дори го напръскаха с вода. Полицията го предпази от множеството и отвърна с палки. Имаше и ранен. 

Преди дни в града се стигна до напрежение и сблъсъци между местните и българи. 

Заради положителни проби на сънародниците ни за коронавирус органите на реда отцепиха комплекс в града, а някои от ромите успяха да избягат. Сега те са под карантина. 

Редица медии в Италия пишат, че случаят с българските роми е политизиран. Лидерът на най-голямата в момента политическа формация в Италия коментира по-късно, че нелегалните в отцепените блокове трябва да ги напуснат. 

А болните от коронавирус сред тях са се увеличили - вече 70 наши сънародници са с положителни проби. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК