САЩ отново изправени пред фалит

Предстои надлъгване в Сената, за да се осигури финансиране на правителството след 30 септември, надвисва и въпросът с дълговия лимит.

24.09.2013 | 12:42
САЩ отново изправени пред фалит

След спорното гласуване през миналата седмица в Камарата на представителите Съединените щати са застрашени отново от изпадане в неплатежоспособност. Доминираната от републиканците камара на парламента одобри в петък с 230 на 189 гласа бюджет, който може да осигури финансиране на правителството само за три месеца. Тъй като текущата финансова година приключва на 30-и септември, Конгресът има само седмица, за да предотврати надвисналата фискална криза.

Републиканците обаче обвързват подкрепата си със съкращения в бюджета за спорната реформа на здравния сектор на президента Барак Обама, която предстои да влезе в сила на 1-и октомври. Лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд каза в неделя, че демократите няма да се предадат пред усилията на републиканците, подкрепени от Чаената партия, да намалят финансирането на Закона за здравеопазването. Това явно е условието за осигуряване на финансиране на правителството след 30 септември, казва в анализ за Bloomberg Зеб Екърт.

Тъй като е изключено да се стигне до мнозинство в доминирания от демокрарите Сенат, изглежда, че споразумение за бюджета в дълбоко разделения Конгрес на САЩ все още не се вижда. Белият дом обяви, че може да спре в случай на нужда проекта с вето.

В същото време най-голямата икономика в света се насочва заради друга властова конфронтация на двете политически сили към финансова криза. Тъй като в средата на октомври таванът на дълга от 16,7 трлн. долара ще бъде достигнат, Конгресът трябва да увеличи размера на лимита, така че правителството да може да заема още средства.

През 2011 г. рейтинговата агенция Standard & Poor’s отне топ  рейтинга “AAA”, след като правителството и опозицията успяха да постигнат споразумение едва след продължителни и драматични преговори.

Коментар за ревизията на тавана на дълга на Зеб Екърт от Bloomberg вижте във видеото!