Колко пари са нужни за възстановяването на Сирия?

Кабинетът увеличава разходите, предвидени за спешни помощи.

24.09.2013 | 11:24
Колко пари са нужни за възстановяването на Сирия?

Сирия ще отдели през 2014 г. 250 млн. долара за възстановяването си.  Кабинетът увеличава разходите, предвидени за спешни помощи и възстановяване, съобщи сирийският министър-председател Уаел ал Халки от страниците на местния вестник „Ал Уатан“, който е известен с проправителствените си позиции.

На заседание на Върховния съвет за икономическо планиране премиерът уточни, че през тази година за спешни помощи и възстановяване бяха отделени 30 млрд. сирийски лири. Той поиска увеличаване на инвестициите в хранителната промишленост.

"Сигурността на храните, медикаментите и енергетиката са приоритет на правителството", подчерта ал Халки. Още през юни Организацията на ООН по прехрана и земеделие предупреди, че конфликтът е довел до понижаване на хранителната сигурност в Сирия. Производството на жито е спаднало с 40%. Страната се нуждае от 1,5 млн. тона от зърнената култура в периода 2013-2014 г. Според сирийският вицепремиер Кадри Джамил сирийската икономика е изгубила 100 млрд. долара от войната.