Служители на болница в Япония тестват ваксина срещу Ковид-19

На първия етап се очаква да участват от 20 до 30 души

30.06.2020 | 16:57 Редактор: Искра Ангелова
Служители на болница в Япония тестват ваксина срещу Ковид-19

Японската фармацевтична компания AnGes Inc. започна в болницата в Университета в Осака първите клинични изпитвания в страната на ваксина срещу новия коронавирус, съобщи обществената телевизия NHK, цитирана от ТАСС

На първия етап се очаква да участват от 20 до 30 доброволци от персонала на болницата. За някои от тях лекарите възнамеряват да прилагат ваксината в достатъчно голям обем, за да определят необходимата доза. 

В случай на потвърждаване на ефективността и липса на странични ефекти до есента се очаква в проучванията да бъдат привлечени до 400 доброволци сред пациентите на болницата.

AnGes Inc. създаде ДНК ваксина на базата на нуклеинови киселини. Тестовете ѝ върху плъхове бяха успешни и в края на май компанията съобщи, че гризачите са разработили антитела, съобщава "Фокус".

Понастоящем по света се тестват най-малко 10 коронавирусни ваксини. Японският премиер Шиндзо Абе преди това излезе с идеята за създаване на международен орган за управление на патенти за такива лекарства. Основната цел на тази инициатива е да осигури стабилни доставки на ваксини за развиващите се страни.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК