Матиас Хьопфнер: Очаквам бързо сформиране на коалиционно правителство в Германия

Факторите за вземане на инвестиционни решения са няколко и кризата в ЕС е само един от тях, коментира германският посланик у нас.

23.09.2013 | 15:01
Матиас Хьопфнер: Очаквам бързо сформиране на коалиционно правителство в Германия

Германският посланик в България Матиас Хьопфнер очаква бързо сформиране на коалиционно правителство в Германия. Според него не е възможен сценарий, в който спечелилата най-много гласове политическа формация, да не успее да сформира правителство.


Ето какво заяви  Хьопфнер пред репортера на Bulgaria ON AIR Кремена Кръстева:

- Не, не вярвам  да се получи подобна ситуация като на изборите в България – партията с най-много гласове да не сформира правителство. Смятам, че скоро в Германия ще  бъде съставено правителство. В този смисъл Германия има традиция, има опит в сформирането на коалиции. Но все още е рано да се правят категорични изказвания. Християндемократическият съюз е много близко до изискванията за мнозинство. Но наистина смятам, че не би имало проблеми при сформирането на коалиционно правителство.

- Има ли голям риск за германските инвеститори в България?

- Действително има значителен спад на германските инвестиции в България. Една от причините за това е кризата в Европейския съюз и развитието в еврозоната. Но трябва да отбележа и несигурността, която съществува в момента в България. Германските фирми наблюдават не само икономическата ситуация тук, но и политическата ситуация, както и нивото на съдебната система. Всички тези фактори влияят на инвестиционните им решения, наред с наличието на ниска данъчна ставка тук в България.