Според Асад опозицията може да възпрепятства проверката на химическите оръжия

Сирийският президент обеща да направи всичко възможно за сигурността на експертите на ООН.

23.09.2013 | 14:28
Според Асад опозицията може да възпрепятства проверката на  химическите оръжия

Сирийският президент Башар Асад разясни позицията си по въпроса с унищожаването на химическите оръжия на Дамаск. Пред Китайската национална телевизия той обясни, че от сирийското правителство се изискват две неща. Първото е да предостави всички документи и данни за химическия си арсенал на Организацията за забрана на химическите оръжия. И този процес вече е в ход. Второто е по-сложно – осигуряването на достъпа на инспекторите на ООН на местата, където Дамаск съхранява оръжейните си запаси.

По думите на Асад страната ще се опита да направи всичко възможно за сигурността на експертите, но опасенията от атаки на бойци на опозицията не са за пренебрегване.

Сирийският президент дори изрази опасения, че някои държави биха имали интерес да насърчат бунтовниците да попречат на разследването – нещо, което би могло да се сметне за неизпълнение на споразумението от страна на Сирия.  А това би било използвано като мотив за военни действия.

Запитан за това, дали е логично Сирия да притежава толкова големи запаси от химически оръжия, Асад отговори, че в този факт няма нищо смущаващо и изненадващо.

„Сирия е произвеждала тези оръжия в продължение на десетилетия. От 40 години страната се намира в положение на война“, обясни Асад.

Преди Китайската национална телевизия той все пак коментира, че употребата на химически оръжия би станала само в изключителни ситуации.