Ангела Меркел извоюва трети канцлерски мандат

Християндемократите водят с 42% и вероятно ще трябва да управляват в коалиция.

22.09.2013 | 19:46
Ангела Меркел извоюва трети канцлерски мандат

Ангела Меркел печели трети канцлерски мандат след днешния парламентарен вот, според екзит полове на държавната телевизия, предаде ДПА, цитирана от Dnes.bg.

Партията на Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС) категорично води на парламентарните избори в Германия с около 42%, но ще трябва да управлява в коалиция. Социолозите прогнозираха резултат между 36 и 39%. Това е най-добрият резултат за партията от управлението на Хелмут Кол насам, когато през 1990 г. ХДС печели 43.8%.

В 18 часа местно време (19 часа българско време) в Германия бяха затворени избирателните бюра и започна преброяването на гласовете.

Първото заседание на новия парламeнт, в който ще влязат минимум 598 депутати, ще бъде най-късно на 22 октомври.

Досега на власт в Германия бе коалицията на Християндемократически съюз (ХДС), Християнсоциален съюз (ХСС) и Свободната демократическа партия - либерали (СвДП), чието правителство бе сформирано на 28 октомври 2009 година.

Евроскептичната партия "Алтернатива за Германия", според екзит полове, е точно под избирателния праг за влизане в германския парламент, но крайният резултат ще се знае със сигурност, едва когато бъдат преброени всички бюлетини.

Досегашният коалиционен партньор на Меркел - Свободна демократична партия-либерали пък може да изгуби местата си в Бундестага, ако остане под 5-процентовата бариера, но резултатите от екзит половете не позволяват това да се твърди със сигурност.

Все още не може да се каже със сигурност кой държи политическия контрол на ключовата провинция Хесен, където християндемократите на Меркел и опозиционен съюз между социалистите и зелените са с почти изравнени позиции в екзит половете.