Обама призова за засилване на контрола за притежание на оръжия в САЩ

„Никога няма да бъдем спокойни, докато един ден децата ни не отиват на училище или на разходка, без опасност да бъдат застреляни по една или друга причина“, каза той.

22.09.2013 | 14:54
Обама призова за засилване на контрола за притежание на оръжия в САЩ

Американският президент Барак Обама отново призова своите поддръжници да оказват обществен натиск на политиците, да засилят контрола на оръжията в САЩ. Проблемът отново излезе на преден план след масовите стрелби във Вашингтон и Чикаго миналата седмица. Затягането на контрола на оръжията беше обявено като топ приоритет за Белия дом, след като през декември миналата година 20 деца загинаха при стрелба в училище в Кънектикът.
 
Въпреки усилията на Обама, Конгресът отхвърли законодателните му предложения за рестрикции при продажбата на определени оръжия и по-големи проверки на купувачите.

Големи обществени групи официално заявиха, че подобен ход би нарушил конституционното право на американците да притежават оръжие, както и изконните традиции на страната в това отношение.

„Никога няма да бъдем спокойни, докато един ден децата ни не отиват на училище или на разходка, без опасност да бъдат застреляни по една или друга причина. Тази година направихме много за затягане на контрола на оръжията, но не стигнахме до края. Нужно е темата пак да бъде на дневен ден. Докато някои политици правят всичко възможно придобиването на оръжие да става лесно и безпрепятствено, ние трябва да работим за обратното – оръжията да не попадат в лоши ръцете“, заяви Обама.
 
В понеделник, мъж уби 12 души в изблик на ярост във Вашингтон, преди полицията да го застреля. В четвъртък вечер, в Чикаго (родният град на президента), при престрелка между престъпни груби бяха ранени 13 души, включително 3-годишно дете.