Лагард: Обединението на петте най-големи икономики ще повиши световния БВП с 3%

Световната икономическа взаимозависимост зае централно място в речта на управляващия директор на МВФ във Вашингтон.

20.09.2013 | 19:14
Лагард: Обединението на петте най-големи икономики ще повиши световния БВП с 3%

Темата за световната икономическа взаимозависимост се превърна в лайтмотив на речта на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард пред Търговската камара на САЩ във Вашингтон.

Бившият икономически министър на Франция засегна много от въпросите, обсъдени на неотдавнашната среща на върха на Г-20 в Санкт Петербург. Сред темите бе и планът на Федералния резерв на САЩ да ограничи мащабните си количествени улеснения и потенциалното въздействие на един подобен ход върху останалия свят.

Лагард не коментира скорошното решение на Фед да запази гъвкавата си монетарна политика, а повтори принципната позиция на МВФ относно програмата за стимулиране на щатската икономика.

Управляващият директор на Фонда отдаде сериозно внимание на важността на икономическата взаимозависимост. "Ако петте водещи икономики в света обединят усилията си и преминат към по-амбициозна, всеобхватна и последователна политика, това в крайна сметка ще доведе до увеличаване на световния брутен вътрешен продукт (БВП) с около 3%", отбеляза Лагард, като се позовава на анализи на експертите от Фонда.

Петте най-големи икономики в света днес са САЩ, Китай, Япония, Германия и Франция.

Повече за изявлението на Кристин Лагард пред Търговската камара на САЩ може научите от анализа на Нейра Чехич от Bloomberg!