Предпазливостта на Меркел е нейният най-силен коз

Германският канцлер трудно ще промени стила си на управление и при евентуален трети мандат, коментират социолози.

22.09.2013 | 09:00
Предпазливостта на Меркел е нейният най-силен коз

Днешният вот в Германия е определян като психологически тест за партиите във водещата европейска икономика. Той се оказва истинско предизвикателство и стрес дори за канцлера Ангела Меркел, въпреки че социологическите проучвания сочат, че партията й ще спечели трети мандат в Бундестага.

Твърдостта на германския канцлер Ангела Меркел, която й отрежда водеща роля на европейската политическа сцена, е пословична.

Най-влиятелната жена политик на планетата обаче е известна и с друго свое качество – ненавистта си към политическите кампании.

Въпреки че според повечето социологически проучвания Меркел ще остане на канцлерския пост и трети мандат, тя проявява предпазливост.

Ангела Меркел отдавна има имидж на скучен политик. Тя никога не е била добра в предизборните речи, подчертават нейните биографи. Под натиска на наближаващите избори, Меркел проявяваше скованост и дори неувереност. В единствения телевизионен дебат с основния си съперник Пеер Щайнбрюк, специалистите определиха поведението й като пасивно, а самата Меркел – далеч от представата за завладяващ оратор.

Нейното основно умение обаче е да внася спокойствие дори и в най-разгорещените спорове, изтъкват специалистите. Подходът й към предпазливост дори при незначителни проблеми- с мисълта за всички възможни  последствия, изключително много помогна на германския канцлер в разгара на еврокризата.

Затова и след днешните избори Ангела Меркел едва ли ще промени основния си ръководен принцип, а именно- да продължи да управлява, както досега – стъпка по стъпка, криза след криза.