Поне 97 са жертвите от стихийните бури в Мексико

Общите икономически щети надхвърлят десетки милиарди долара.

20.09.2013 | 12:55
Поне 97 са жертвите от стихийните бури в Мексико

Най-малко 97 души са вече жертвите на стихийните бури в Мексико. Сред най-пострадалите населени места е градчето Ла Пинтада. Заради свличане на земни маси там загинаха 15 души, а 70 са изчезнали. Издирването им продължава.

Голяма част от малкото градче в южния мексикански щат Гереро е покрита с кал след свлачището, продължило около 2 минути. След реакцията на спасителните екипи са били спасени над 300 души.

Служители на армията и много местни доброволци си партнират в разчистването на отломките и издирването на оцелели. Местните власти са направили специален списък, по който се работи. На лице е опасност от нови свлачища.

Поредицата лоши новини от Мексико идват след като ураганите „Ингрид“ и „Мануел“ вече нанесоха тежки щети в Долна Калифорния. И докато властите вече разпределят средства по извънредния фонд, който е на стойност 925 млн. долара, общите икономически щети надхвърлят десетки милиарди.

Засегнатите от бедствието са почти 1,5 млн. души. Трудно се намира бутилирана вода, има недостиг на пари в брой, защото наводнените банкомати не работят.

В курортния град Акапулко продължава евакуирането на чуждестранни туристи с помощта на военни самолети. До момента около 10 хил. души са били евакуирани.