Бедствието от тропическите бури в Мексико продължава

Скоростта на вятъра надхвърли 119 км/ч. До момента в страната са загинали най-малко 80 души в следствие на бурите „Индгрид“ и „Мануел“.

19.09.2013 | 16:28
Бедствието от тропическите бури в Мексико продължава

Мексико продължава да е в плен на силни бури. Тропическата буря „Мануел“ вече има мощта на ураган, който се е насочил към най-северния мексикански щат Долна Калифорния, сочат  данни на Американския национален център за ураганите. Скоростта на вятъра надхвърли 119 км/ч. До момента в страната са загинали най-малко 80 души в следствие на бурите „Индгрид“ и „Мануел“.

Властите предприеха спешни стъпки за евакуация на гражданите там, където е най-необходимо. Метеоролозите очакват най-силната буря в щата да бъде в петък вечер. На много места са построени убежища за хората, останали без домове.

Щатът Долна Калифорния е сред слабо населените региони на Мексико. Той обаче е популярна туристическа дестинация, особено за американци, ползващи каравани сред природата. Много сърфисти също обичат бреговете на Долна Калифорния.

Властите създадоха специален фонд за спешна помощ, който е в размер на над 925 млн. долара. Две от най-големите мексикански авиолинии провеждат по два полета на час от Акапулко, за да помогнат за евакуирането на блокираните над 40 хиляди туристи.

Властите предупреждават, че отварянето основния път към Акапулко може да отнеме още два дни. Главната магистрала е била засегната от най-малко 13 свличания на земни маси. Общо 23 хиляди домове са без ток и вода, а магазините в града с 800 хиляди души население са почти празни.