Меркел потвърди, че е твърдо против единен дълг в еврозоната

Политиката на строги икономии е разделила Европа, опонира основният й съперник в предстоящите избори Пеер Щайнбрюк.

19.09.2013 | 15:53
Меркел потвърди, че е твърдо против единен дълг в еврозоната

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще се противопостави на идеята за единен дълг в еврозоната, ако бъде преизбрана. Това обеща Меркел на свои симпатизанти в Хамбург, предаде Bloomberg.

“В еврозоната си помагаме, но има достатъчно добри причини да продължим да го правим при определени условия – другите страни да внесат ред в делата си, които в момента не са подредени“, коментира Ангела Меркел пред поддръжниците й. „Дали ще продължим да следваме този път, това зависи от вашето решение в неделя“, допълни тя.

Меркел потвърди ангажимента си да работи в посока поддържането на рекордно ниската безработица в страната, както и за политическия и икономическия курс на Германия в условията на дългова криза в еврозоната.

Тя обаче може да бъде принудена да състави широка коалиция, ако Християндемократическия блок, който води, не успее да спечели мнозинство.

Според резултатите от социологическите проучвания, партията на Меркел отстъпва и ще получи около 39% от гласовете, докато социалдемократите напредват и вероятно ще спечелят около 26% от гласовете. Нито една от двете партии няма да успее да събере достатъчно гласове, така че да състави правителство с предпочитаните от тях партньори, предупреждават социолозите.

Същевременно в града имаше проява и на основния опонент на Меркел в изборите на 22 септември – Пеер Щайнбрюк. Той коментира пред симпатизанти на социалдемократите, че в крайна сметка Германия ще плати сметката за спасените държави от еврозоната, както и че няма начин да се избегне обединяването на дълга на държавите от паричния съюз под някаква форма.

Щайнбрюк отново подчерта, че политиката на строги икономии, основно поддържана от Ангела Меркел, е разделила Европа. Той продължава да настоява за политики, които създават условия за икономически растеж.

Меркел и Щайнбрюк ще приключат предизборната кампания на 21 септември (събота).

Вижте още във видеоматериала!