Кризата с бунтовниците във Филипините продължава осми ден

През уикенда филипинската армия засили офанзивата си и възстанови част от зоните, които преди това се контролираха от бунтовниците, като води битки за всяка улица.

16.09.2013 | 17:20
Кризата с бунтовниците във Филипините продължава осми ден

Филипинската армия осъществи днес въздушно нападение с хеликоптер срещу мюсюлманските бунтовници, които са окупирали части от големия град Замбоанга на южния остров Минданао.

Атаката е част от военни операции в района в осмия ден от кризата с бунтовниците.

През уикенда филипинската армия засили офанзивата си и възстанови част от зоните, които преди това се контролираха от бунтовниците, като води битки за всяка улица. Най-малко 100 ислямисти са били убити или пленени. Някои са успели да избягат.

Нещата обаче се променят, защото по същото време миналата седмица, когато всичко започна в пристанищния град Замбоанга имаше над 100 цивилни пленници. Съобщенията все още са леко противоречиви - трудно е да се получи информация от мястото на събитията. Не е съвсем ясно колко цивилни са в опасност.

Заради ситуацията там миналата седмица някои страни издадоха предупреждения за пътуване в южната част на Филипините - САЩ, Великобритания, Австралия и Канада.

Вижте подробности от редактора на Bloomberg Дейвид Инглес!